Ο Ιστοχώρος λειτουργεί αφιλοκερδώς σε ερασιτεχνική βάση.Εάν δίχως την πρόθεση μας θίγουμε πνευματικά δικαιώματα ,παρακαλούμε για την ενημέρωση μας.

Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΔΙΑΜΟΝΗΤΗΡΙΟΥ



  Η διαμονή στο Άγιον Όρος υπόκεινται σε κάποιους κανόνες, αλλά εξίσου σημαντικός και συγκεκριμένος είναι ο τρόπος με τον οποίο θα βγάλετε τα διαμονητήρια. Έτσι, μπορείτε να τηλεφωνείτε στο Γραφείο Προσκυνητών στη Θεσσαλονίκη, τηλ.: +30 2310 252575 (Εγνατίας 109), προκειμένου να εξασφαλίσετε μια άδεια εισόδου και να εκδοθεί ένα «διαμονητήριο» στο όνομά σας (εκδίδεται για τέσσερις ημέρες το πολύ).
Το γραφείο είναι ανοικτό από τις 08.30 ως τις 14.00 και το Σάββατο από τις 10.00 ως τις 12.00. Καλό είναι να κλείσετε έγκαιρα την άδεια εισόδου (ακόμα και έναν ή δύο μήνες νωρίτερα), γιατί ο αριθμός των προσκυνητών είναι περιορισμένος κάθε ημέρα (120 πρόσωπα).
Θα σας ζητηθούν τα ακριβή στοιχεία της ταυτότητάς σας, ενώ επιπλέον θα πρέπει να γνωρίζετε εκ των προτέρων και να δηλώσετε ποια/ποιες από τις ιερές μονές πρόκειται να επισκεφτείτε. Οπότε, καλό θα ήταν από πριν να έχετε επικοινωνήσει με τις ιερές μονές για το πού θα μπορούσατε να μείνετε. Πριν αναχωρήσουν οι επισκέπτες για το Άγιον Όρος, πρέπει οπωσδήποτε να προμηθευτούν τα διαμονητήριά τους. Αυτό γίνεται στην Ουρανούπολη, στα εκεί γραφεία του Αγίου Όρους (δεξιά από το λιμάνι). Εκεί πρέπει να βρίσκονται οι επισκέπτες τουλάχιστον μία ώρα πριν από την αναχώρησή τους (τηλ.: +30 23770 71421).
Ειδικά για τους αλλοδαπούς επισκέπτες χρειάζονται επίσης:
Συστατική επιστολή από την πρεσβεία της χώρας τους στην Αθήνα ή από το αντίστοιχο προξενείο της Θεσσαλονίκης.
Άδεια εισόδου στο Όρος από το υπουργείο Εξωτερικών της Αθήνας (Διεύθυνση Εκκλησιαστικών Υποθέσεων) ή από το υπουργείο Βορείου Ελλάδος της Θεσσαλονίκης (Διεύθυνση Εξωτερικών Υποθέσεων).
Διαβατήριο.
Στο διαμονητήριο αναγράφονται τα στοιχεία του επισκέπτη, ο κωδικός του αριθμός ,η ημερομηνία και οι ημέρες παραμονής του.Συνήθως του ορίζονται τέσσερις ημέρες ,αλλά σε περίπτωση που ο επισκέπτης θελήσει να μείνει περισσότερο ,μπορεί να ζητήσει παράταση από την Ιερά Επιστασία στις Καρυές. 
Από την Ιερισσό οι επισκέπτες παίρνουν το καΐκι, που τους πηγαίνει στην αριστερή πλευρά του Αγίου Όρους. Από εκεί μπορούν να επισκεφθούν τις Μονές Χιλανδαρίου, Εσφιγμένου, Βατοπαιδίου, Παντοκράτορος, Σταυρονικήτα, Ιβήρων και Μεγίστης Λαύρας. Για τις άλλες θα πρέπει να κατέβουν στη Μονή Ιβήρων (τρεις ώρες με το καΐκι), από εκεί να πάνε στις Καρυές (μισή ώρα με το λεωφορείο) και στη συνέχεια στις μονές που είναι ο προορισμός τους. Το δρομολόγιο της Ιερισσού γίνεται μόνο το καλοκαίρι.
Από την Ουρανούπολη ξεκινάει άλλο καραβάκι, που πηγαίνει στη δεξιά πλευρά και κάνει στάση στις Μονές: Δοχειαρίου, Ξενοφώντος, Παντελεήμονος, Γρηγορίου, Διονυσίου και Αγίου Παύλου. Για τις άλλες μονές οι επισκέπτες θα πρέπει να κατέβουν στο λιμάνι της Δάφνης (δύο ώρες με το καραβάκι) και από εκεί στις Καρυές (μισή ώρα με το λεωφορείο).
Όπως είναι γνωστό οι γυναίκες απαγορεύονται να εισέλθουν στο Άγιο όρος.